Finn din leieboer
Nå er det på tide å finne din nye leieboer. Se hvem som kan passe hos deg.
I mange kommuner er det stor etterspørsel etter boliger til flyktningfamilier. Studenter og andre trenger også tak over hodet, så takk for at du ønsker å hjelpe! Her kan du lese mer om hvem som kan passe i boligen din.
Det er som regel kommunen som hjelper flyktninger med å finne bolig. Før noen kan flytte inn, drar kommunen på befaring til boligen. De vurderer blant annet leiepris opp mot størrelse, standard og beliggenhet.
For en flyktningfamilie vil typisk et lite hus, en kjellerleilighet eller sokkelleilighet være egnet, så lenge rommene er godkjente til å bo og sove i. I tillegg er det krav om at boligen som kommunen formidler har:
- egen inngangsdør
- wc og bad
- plass til å oppbevare mat og lage alle måltider
- plass til sittegruppe
- soverom eller soveplasser til alle i familien
Det er ikke krav om at utleieenheten må være en separat boenhet eller ha eget bolignummer.
Hvordan melde fra til kommunen
De fleste kommuner har informasjon på nettsidene sine om hva slags leieboliger de trenger akkurat nå. Mange kommuner har også egne registreringsskjema hvor du kan melde inn hva slags bolig du har til leie.
Hva slags utleieboliger trenger din kommune?
Når du har meldt fra til kommunen, kan du gjerne legge ut boligen din på boligformidlingen til Finn eller Hybel. Da blir den enklere å finne for enda flere.
Kommunen hjelper både flyktninger, småbarnsfamilier og andre med å finne et sted å bo. Det er mange fordeler med å leie ut til kommunen. For eksempel kan kommunen ha egne garantier for å sikre at husleien kommer inn. Ofte har de også egne ansatte som har ansvar for å veilede og hjelpe leietakerne undervegs i leieforholdet.
En del kommuner foretrekker å signere leiekontrakten med deg, og deretter leier de ut videre (framleier) til leietaker. Andre kommuner ønsker at du signerer kontrakten direkte med leietaker.
Finn ut hva din kommune trenger
De fleste kommuner har informasjon på nettsidene sine om hva slags leieboliger de trenger akkurat nå. Mange kommuner har egne registreringsskjema hvor du kan melde inn hva slags utleiebolig du har å tilby.
Hva slags leieboliger trenger din kommune?
Selv om boligen din ikke kan leies ut til flyktninger eller kommunen, så kan den likevel ha perfekt størrelse, beliggenhet eller fasiliteter for noen andre. Studenter trenger ofte ikke mer enn et rom med tilgang til bad og kjøkken. Som alle andre må de også ha vindu med godt dagslys, godt inneklima og en sikker rømningsvei.
Ved å legge ut dine ledige kvadratmetre, så bidrar du til at flere kan leie en bolig. Dette gjør det enklere for alle å finne sitt hjem som de vil bo og trives i.
Legg ut en annonse om utleieboligen i lokalavisen, eller lag en annonse på Finn.no eller hybel.no.
Vi har fått hjelp fra landets største formidler av boliger, til å dele noen tips om hvordan du kan lage en god annonse. Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder for FINN eiendom, forteller her hva du bør tenke på.
-Når du legger ut en utleieannonse på nettet, som på FINN.no, er det viktig at du er ærlig, beskriver utleieobjektet godt og bruker illustrerende bilder, sier Hellestveit. -Leiepris og beliggenhet er selvfølgelig veldig viktig for leietakere, men dersom du ikke lager en grundig og god annonse, risikerer du å miste mange interessenter.
FINN-eksperten har 8 tips til deg som skal legge ut en bolig, leilighet eller et rom for leie på FINN eller tilsvarende markedsplasser.
1. Lag en god (og ærlig!) beskrivelse av boenheten
-Det vi ser i FINN, er at det er viktig å skrive en god og utfyllende tekst. Gi en ærlig beskrivelse av boenheten som skal leies ut, også med tanke på standard og fasiliteter, forteller Hellestveit.
Han anbefaler at du oppgir størrelsen på boligen/leiligheten/rommet, hvor mange rom det er snakk om, hva disse kan brukes til og hva slags vedlikehold/oppussing som har blitt gjort og når. Fasiliteter, som peis/ildsted, lademuligheter, balkong, parkeringsplass og lignende er også viktig å få med, samt om det er eller ikke er tillatt med husdyr eller røyking innendørs.
-Et annet tips er å legge inn energikarakter og oppvarmingskarakter. Vi ser at leietakere blir stadig mer opptatt av dette, både på grunn av økonomi og miljø, forteller FINN-eksperten.
2. Ta gode bilder som gir et riktig inntrykk av boligen
-Sørg for at du tar bilder når det er gode lysforhold, det har mye å si for helhetsinntrykket, og pass på at du bruker et kamera eller en mobil som tar bilder med bra oppløsning, forteller Hellestveit.
Gode bilder gjør det enklere for potensielle leietakere å få riktig inntrykk av boenheten du leier ut. Derfor er det også smart å ta flere bilder av hvert rom, gjerne fra ulike vinkler, og bruk beskrivende bildetekster når du legger inn bildene i annonsen din.
Det er også fint å legge ved bilder av uteområder, fellesarealer og nabolag, slik at man får et mer helhetlig inntrykk av området.
3. Fortell hva som følger med boenheten
-Det er viktig for folk å vite hva som følger med boenheten. Er den møblert, og i så fall - hvilke møbler følger med? Det samme gjelder hvitevarer. Er det vaskemaskin, oppvaskmaskin, ovn, stekeplater og lignende, så skriv det inn i annonsen, råder Hellestveit.
4. Beskriv omgivelsene
Beskriv hva leietaker har lov til å bruke av eventuelle uteområder og hager. Fortell også om nabolaget og hva som finnes i nærheten, for eksempel skoler, barnehager, offentlig transport, treningsfasiliteter, kulturtilbud og butikker.
5. Hva er inkludert i leieprisen?
Vær tydelig på hva som følger med og ikke følger med i husleien.
- Er ikke strøm, eller vann og avløp inkludert, så må det komme tydelig frem. Det samme gjelder tv-og internett, om det er slik at du ønsker at leietager skal tegne egne avtaler for dette, sier Hellestveit.
6. Depositum eller ikke depositum?
Ønsker du at leietaker skal betale depositum, eller er du villig til å akseptere andre alternativer til depositum, som en depositumsgaranti?
- Uansett hva du velger å få for, så må det oppgis i annonsen. Vanligvis er et depositum på en sum tilsvarende 3. måneders husleie, og den kan maks være på 6. måneders husleie, forteller Hellestveit.
7. Leietid og oppsigelsestid
Det er viktig å informere om leietid og oppsigelsestid Det mest vanlige er at oppsigelsestiden er på 3. måneder, for begge parter.
8. Inviter til visning
- Hvis du har tid og mulighet kan det også være smart å invitere til visning. Da får du vist frem boenheten, samtidig som du får møtt potensielle leietakere, noe som kan være betryggende for begge parter, avslutter Hellestveit.